Rieten dak

Al eeuwen bestaat het rieten dak en dankzij nieuwe technieken en materialen is het nog steeds in ontwikkeling. Er bestaan twee verschillende constructies:

• De traditionele open constructie, waarbij het riet op latten wordt gebonden;
• De gesloten constructie (het schroefdak), hier wordt het riet geschroefd op een gesloten onderconstructie.

Rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil tussen rieten daken zit hem dan ook in de onder - constructie van het huis. Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan waar het riet op gedekt kan worden. De eerste constructie is de traditionele kap die bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft. Of de balken worden aan de binnenzijde afgewerkt met bijvoorbeeld een gipsplaat. De luchtspouw tussen de balken blijft aanwezig. 

De tweede constructie is het schroefdak. Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door houten platen bijvoorbeeld de spano plaat. Het is dus een gesloten constructie. Het rietdekken gebeurt bij een schroefdak op dezelfde wijze als bij het traditionele dak. Het vastzetten van het riet gebeurt nu alleen met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij het schroefdak geen riet meer, maar platen hout of het isolatiepaneel.